Ceza hukuku, kamu hukuku kapsamı içinde yer alan, suç oluşturan eylemleri ve bu eylemlere uygulanacak yaptırımları düzenleyen alandır. Maddi ve şekli olarak ikiye ayrılan bu hukuk dalı, çeşitli unsurları içerir. Suç ve suçla ilişki davranışlar maddi anlamdaki ceza hukuku kısmında incelenirken, ceza muhakemesini oluşturan usul kısımları ise şekli ceza hukukunu kapar. Suç ve ceza kavramlarını inceleyen bu hukuk dalı aynı zamanda genel ve özel ceza hukuku olarak da ikiye ayrılmaktadır. Van ili Erdenli Hukuk Bürosu, ceza hukukuyla ilgili uzmanlığa sahip olup, danışan ve müvekkillerine hizmet vermeye devam etmektedir.
Ceza Hukukunun Görevi Nedir?
Ceza hukukunun en temel görevi ıslah edici olmak şeklinde açıklanır. Fakat tek bir görev ve amacı bulunmayan bu hukuk dalının bu alandaki işlevlerini şu şekilde açıklamak mümkündür;
- Toplumsal düzen ve sosyal barışı sağlamak,
- Suç işlenmesinin önüne geçmek,
- Kişiye ait hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlamak,
- Kamu düzen ve güvenliği alanında rol oynamak,
- Hukuk devletini korumak.
Ceza hukuku alanında çalışan Erdenli hukuk bürosu uzmanları, tüm görev ve yetkilere hakim olup hukuka uygun şekilde işlemleri yerine getirir. Yol gösterici olan avukatlar doğru yönlendirmelerde bulunarak müvekkillerine destek olur.
Ceza Hukukunun İlkeleri
Ceza hukuku ilkeleri, adaletin ve güvenliğin korunması gibi başlıca temel faktörlerin oluşması için meydana gelmiş prensiplerdir. Bu alanda sarsılmaz ve önemini koruyan başlıca 3 temel ilke bulunur. Bunlar şu şekildedir;
Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi
Suçta ve cezada kanunilik ilkesi, suç şeklinde meydana gelmiş insan davranışının ve cezanın yasa ile belirlenmesini öngören ilkedir.
Suçta ve Cezada Kusur İlkesi
Bu ilke ile belirtilmek istenen husus, kusursuz olan kimseye ceza verilemeyeceği şeklindedir. Fail kişi kusursuz hareketinden dolayı cezalandırılmaz ve verilen ceza kusurundan fazla olamaz. Aynı zamanda ceza kusuru derecesine bakıldığında kişinin hak ettiğinden de az olmamaktadır.
Belirlilik İlkesi
Ceza hukuku içerisinde güvence fonksiyonlarının sağlanmasında kanunilik ilkesi tek başına yeterli gelmez. Suç ve cezayla ilgili hükümlerin kanunla düzeltilmesinin yanı sıra suç tanımının çeşitli şartlara uygunluğu aranır. Türk Ceza Kanunu 2. maddesinde kanunun açık bir şekilde suç saymadığı fiil için ceza verilmeyeceği ve güvenlik tedbirinin uygulanmayacağı hükmü yer alır.
Kıyas Yasağı İlkesi
Suç ve ceza içeren hükümlerin uygulanmasında kıyas yapılamayacağı TCK’de belirtilir. Bu sebeple kanunda net ve açık şekilde belirtilmiş bir fiilin bazı yönlerden benzerliğe sahip fiiller suç tanımı kapsamında değerlendirilmemektedir. Kıyasa yol açacak şekilde yorumlanması kıyas yasağı ilkesini içeren unsurdur.
Ceza hukuku ilkeleri arasında hümanizm ilkesi, hukuk devleti ilkesi ve kişisellik ilkesi gibi çeşitli unsurlar rol oynar.
Ceza Hukuku Neye Bakar?
Ceza hukuku suçların neler olduğu başta olmak üzere işlenen suçlara verilecek cezaları ve suçun maddi ve manevi boyutuyla ilgili durumlara bakar.
Ceza Hukukunun Amacı Nedir?
Ceza hukuku amacı, diğer hukuk dallarında da olduğu gibi insan ilişkilerini belli yasalar çerçevesinde düzenlemek ve korumaktır. Suç karşılığında alınan cezaların bilinmesi, suçun işlenmesinin önüne geçer.
Ceza Hukukunun Temel Özellikleri
Ceza hukukunun temel özellikleri, bu hukuk dalında geçerli olan ilkeleri esas alır. Toplumsal yaşamın sulh içerisinde devam etmesinde ceza hukukunun çok büyük bir payı vardır. Hukuki değerleri koruyarak genel alanda hakların korunmasını sağlar.
Ceza Hukuku Temel Hükümler Nelerdir?
Ceza hukuku temel hükümleri, kişiye ait özgürlük ve mülkiyet gibi değerli etkin şekilde koruma üzerinedir.