Gayrimenkul hukuku, taşınmaz mallar üzerinde yapılan işlem ve ilgili yükümlülükleri inceleyen hukukun dallarından biridir. Genel olarak inceleme alanında bulunan konular ev, arsa ve apartman gibi mülklerdir. Detay ve karmaşıklığı içeren gayrimenkul hukuku, uzman avukat gerektiren hukuki süreçleri barındırır.
Gayrimenkul Hukuku Neleri Kapsar?
Medeni Hukuk kapsamı içerisinde yer alan gayrimenkul hukuku, taşınmaz mallara ilişkin düzenlenen hukuk kurallarıdır. Kapsam alanı oldukça geniş olan bu alandaki konular;
- Emlak alım ve satımı,
- Kira sözleşmeleri,
- Tapu ve imar davaları,
- Yabancıların mülk edinmesi gibi konulardır.
Gayrimenkul hukuku, yukarıda verilenlerle sınırlı olmayıp birçok konuyu içermektedir. Detaylı bilgi sahibi olmak için gayrimenkul avukatı ile iletişime geçebilir, Van ili Erdenli Hukuk Bürosu hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Gayrimenkul Hukuku Hangi Davalara Bakar?
Gayrimenkul hukukunun baktığı davalar, taşınmaz mallarla ilişkili uyuşmazlıkların giderilmesindeki süreçleri içerir. Tarafları temsil eden avukatlar bu dava süreçlerini takip etmektedir. Gayrimenkul hukuku davalarında en sık rastlanan türler şu şekildedir;
- İzale-i şüyu davaları,
- Tapu iptal ve tescili davaları,
- Kiracı alacağı ve tahliyesi davaları,
- Tasarrufun iptali davaları.
Bu hukuk dalı içerisinde bulunan men-i müdahale ve kat mülkiyeti ile ilişkili davalar da gayrimenkul avukatı tarafından sıkça yürütülen çeşitlerdendir.
Gayrimenkul Türleri Nelerdir?
Gayrimenkul türleri temelde 4’e ayrılır. Bunlar konut, endüstriyel, tarım ve ticaridir. Ticaret yapılan ve üzerinde alım satım işlemlerinin gerçekleştirildiği tür ticari gayrimenkulün kapsam alanıdır. Barınma ve korunma ihtiyaçlı gayrimenkul türü konut, endüstriyel üretimin gerçekleştiği tür endüstriyel gayrimenkul, tarım ürünlerinin üretildiği yerler ise tarımsal gayrimenkulü içermektedir.
Gayrimenkul Avukatı Ne İş Yapar?
Gayrimenkul avukatı, gayrimenkul hukuku alanına dahil olan birçok görev ve hukuki işlemleri yerine getirir. Görevleri arasında;
- İpotek işlemleri,
- Yabancıların mülk edinmesine ilişkin işlemler,
- Tapu iptali ve tescilini içeren davalar,
- Gerekli sözleşmelerin hazırlanması,
Gayrimenkul avukatının yaptığı işler bunlarla sınırlı değildir. Danışmanlık hizmeti, dava süreci yönetimi, hukuki uyuşmazlığın giderilmesi gibi faaliyetlerde uzmanlığa sahiptir.
Gayrimenkul Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?
Gayrimenkul davalarıyla ilgilenen genel görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Gayrimenkul mülkiyeti ve kısıtlamalarla ilgili davalar, bu mahkemenin yetkisi altındadır. Fakat bazı gayrimenkul davaları Sulh Hukuk Mahkemesinin görev alanına da girmektedir. Bu davanın dışında kalan tüm davalarla Asliye Hukuk Mahkemesi ilgilenmektedir.
Gayrimenkul Hukuku Avukatı Hangi Hizmetleri Sunar?
Gayrimenkul hukuku avukatı, bu alanda uzmanlık kazanan ve işlemleri yerine getiren kişidir. En temelde danışmanlık hizmeti vererek rehberlik yapmaktadır. Genel olarak sunduğu hizmetler şu şekildedir;
- Satma, kiralama ve ipotek gibi konularla ilgilenerek gerekli sözleşmelerin hazırlanmasını sağlar. Sözleşmeler arasında ön plana çıkanlar ipotek ve kiralama sözleşmeleridir.
- Gayrimenkul uyuşmazlığını içeren durumlarda arabuluculuk yaparak müvekkillerinin haklarını savunur.
- Tapu işlemlerinde devir ve tescil gibi hususlarda yardımcı olur.
- İlgili davaları yürüterek müvekkillerini temsil eder.
Gayrimenkul Hukuku Avukat Ücretleri
Gayrimenkul hukuku avukatlık ücretleri, belli başlı şart ve faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Avukatın yapacağı iş, yürüteceği dava ve süreç, ücretin şekillenmesini sağlar. İş yükü ve dosyanın türü de avukatlık ücretinde etki eden faktörler arasında yer alır. Fakat genel olarak avukatlık ücretleri kişi ve avukat üzerinde belirlenir. Talep edilen dava ve işleme göre gayrimenkul avukatı fiyat çıkarır.
Gayrimenkul hukuku avukat ücretleri asgari tarifeden düşük olmamakla birlikte ortalama rakamlara sahiptir. Genel olarak avukat fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için avukatlık tarifesini inceleyebilir, Erdenli Hukuk Bürosu uzman avukatlarla görüşebilirsiniz.