İş hukuku, başta bağımlı çalışma durumu ve çalışan ve işveren arasındaki hukuki ilişkilerin düzenlenmesini sağlayan özel hukuk alanıdır. En temel hedefi işçilerin korunması olan iş hukuku, işçi yararına olan hükümleri barındırır. İş sağlığı ve güvenliği alanında da önlem ve tedbirler alan iş hukuku, sosyal ve ekonomik değişiklerde işçinin mağdur olmasını engeller. İş hukukunun kapsamı oldukça geniş olup işçi ve işveren arasında sıklıkla yaşanan uyuşmazlıklara hukuki çözümler getirir. İş hukuku alanında uzmanlaşmış Van ili Erdenli Hukuk Bürosu, başta danışmanlık hizmetleri olmak üzere iş hukuku davaları alanında da faaliyet gösterir.
İş Hukukunun Amacı Nedir?
İş hukukunun en temel amacı işçinin korunmasıdır. İşçi ve işverenlerin karşılıklı olan hak ve yükümlülüklerini belirleyen iş hukuku, özel hukukun yanı sıra kamu hukukuyla da ilgilidir. Çalışma koşulları, ücret ve sözleşme gibi alanlarda düzenlemeler sağlar.
İş Hukukunun Alt Dalları Nelerdir?
İş hukuku, genel olarak bireysel ve toplu iş hukuku olarak ikiye ayrılır. Toplu iş hukuku içerisinde sendikalar ve iş mücadelesi gibi detay kısımlar bulunur. Fakat genel olarak toplu iş hukukunda, orta ya da büyük işletmelerde menfaat, uyuşmazlık, grev, arabuluculuk ve hakem kuralları gibi hususların kanunlarla düzenlenmesidir.
Bireysel iş hukukunda ise genellikle işçi sayısının az olduğu işletmeler ön plana çıkar. İş görme, işçi-işveren uyuşmazlığı, sözleşme ihlali, işçilerin görevini ihlal etmesi gibi konuların kanunla düzenlenmesini içerir.
İş Hukukunun Özellikleri Nelerdir?
Sektörün genişliğine ve gelişmişliğine bağlı olarak iş hukukunun özellikleri çeşitlilik gösterir. Genel olarak;
- İşverene göre zayıf konumda bulunan işçi haklarının korunması,
- Belirsizlik durumu mevcut ise işçi lehine yorum ve hareket etme,
- İşçilerin sendika bünyesine katılabilmesini sağlama,
- Çoğunlukla özel hukuka ait özellikleri bulunsa bile devlet müdahalesini barındırabildiği için karma hukuk niteliği taşır.
İş hukuku davaları zorlu ve karmaşık bir süreç olarak görülebilir. Bu sebeple en iyi verimin alınabilmesi için Erdenli Hukuk Bürosu uzman avukatlarından faydalanabilirsiniz.
İş Hukukunun Önemi Nedir?
İş hukuku, çalışan haklarının korunmasında aktif rol oynar. İşçinin mağduriyet ve hak kaybı yaşamaması hususunda devreye girerek hukuki yasaları içerir. İşçi ve işveren arasından doğan çatışma ve uyuşmazlıklarda başvurulan kısım iş hukukunun kapsamı içerisindedir.
İş Hukuku Neleri Kapsar?
İş hukukunun kapsamı bireysel ve toplu iş hukukuyla ilgili alanlardır. İşçi-işveren arasındaki ilişkiyi düzenlemekle birlikte devlet müdahalesine de katkı sağlamaktadır. Toplu iş sözleşmelerinde de etkisini göstererek sorunların giderilmesini sağlar. İş hukuku davaları ve kapsam alanlarıyla ilgili danışmak için Van ili Erdenli Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
İş Hukuku Kimleri Kapsar?
İş hukukunun kapsamı oldukça geniş olup çalışma şartı ve çalışma ortamıyla ilişkili hak ve sorumlulukları yasal olarak ele alır. İş hukukunda çalışanlar iki grupta incelenmektedir. Bağımlı ve bağımsız çalışanlar iş hukukunun kapsamı alanına girer. Bağımlı çalışan ile kastedilen işçi sınıf ve memurlardır. Bağımsız çalışanlar ise serbest meslek yapanlar, esnaf ve zanaatkarlardır. Buna rağmen iş hukukuna bakıldığında ilgilendiği alan işçi ve işveren ilişkilerini düzenlemektir.
İş Hukuku Kapsamı Dışındaki İşler Nelerdir?
İş hukuku kapsamı dışında kalan birçok iş bulunmaktadır. Bunlar genel olarak şu şekilde ön plana çıkar;
- Deniz ve hava taşımacılığıyla ilgili işler,
- Çırak ve sporcularla ilgili işler,
- Rehabilite edilenlerle ilgili işler,
- Aile ekonomisi sınırları içerisinde bulunan tarımsal yapı faaliyetleri.
İş hukuku kapsamı dışında kalanlar yukarıda verilenlerle sınırlı değildir. Daha detaylı bilgi için Van’da bulunan Erdinli Hukuk Bürosuna danışabilirsiniz.