Miras hukuku, insanların öldükten sonra kendilerine ait olan mallarının ne işlev için kullanılabileceğini, kimlerin haklarının olduğu ve ölümleri halinde yasal mirasçılarının kimler olduğuna da hükmedebilen, borçlarının da aynı şekilde mirasları gibi dağıtılabileceği durumları göz önüne çıkararak inceleyen ve uygulamaya geçiren hukuk dalına verilen özelleştirilmiş hukuk dalının ismi olarak bilinmektedir. 

Miras Avukatı Ne İş yapar?

Miras avukatı kişilerin ölüm karinesi gerçekleştikten sonra mal paylaşımı ve borçlarının dağıtılması gibi yaşanan hukuki anlaşmazlıklarda rol oynamaktadır. Miras hukuku avukatı açılan davaların doğru bir şekilde yürütülmesini ve mirasçıların haklarını alabilmesini sağlamaktadır. Erdenli hukuk bürosu alanında tecrübeli ve kapsamlı araştırmalar yapan avukat ekibiyle hizmet vermektedir. 

Miras hukuku kapsamında açılan davalarda avukatın edindiği görevler şu şekilde bildirilebir;

  • Vasiyetname hazırlanması ve mirasçı ataması düzenleme
  • Mirasta mal paylaşımı
  • Veraset ilamının alınması ve düzenlenmesi
  • Ölünceye kadar bakılması için evrak düzenleme
  • Muvazaalı işlemlerde iptal davaları
  • Miras reddi ve iade davaları
  • Tenkis davalarının açılması ve yürütülmesi
  • Saklı payın korunması davaları
  • Mirastan feragat hakkı davaları

Mirasçı Kimdir?

Miras hukuku davalarında en çok öne çıkarılan ve araştırılan konulardan biri mirasçı kapsamında kimlerin bulundurulduğu ve konumlandırıldığıdır. Yasal mirasçılar hukuk düzenlemelerinde de belirtildiği gibi Kan hısımlar yani çocuklar, ana ve baba, büyük anneler ve babalar ve evlilik dışı olan hısımlar olarak belirtilebilir. Sağ kalan eş, evlatlık olması durumundaki şahıslar ve tüm bunları dışında devlet olarak yasalaştırılmıştır.

Miras Avukatı Neden Önemlidir?

Miras hukuku avukatı alanında pek çok noktada önemli faktörlerden biri olmaktadır. Mirasçılar arasında sıklıkla yaşanan sorunlar ve anlaşmazlıklar noktasında mal kaçırma, saklama gibi karmaşıklığın çözülmesi için ve davaların nitelikli avukatlar yoluyla yürütülebilmesi için Erdenli hukuk bürosu prosedürlerin doğru yönetilmesini de sağlamaktadır. Bu bağlamda Van miras hukuku davalarında danışmanlık ve profesyonel hizmet alabilmektedir.

Miras Hukuku Davaları Nelerdir?

Davaların yönetilmesinin zor ve karışık süreçlerle yürüdüğü ve profesyonel bakış açısı gerektiren miras davalarında ölen kişi ile bağlantısı olan yasal mirasçısı veya miras ile ilgili konuların içinde bulunduğu davaların tamamına miras hukuku davları denilmektedir.

Bu davaların özelleştirilmiş hukuki kapsamda yer almaktadır. Yetkili mercihler tarafından sürdürülmektedir. 

Miras Hukuku Hangi Hukuk Dalına Girer?

Gerçek kişilerin ölmesi sonucu mal varlığının veya borçlarının yasal mirasçılarına devredilmesi durumunda ortaya çıkan miras hukuku davalarında kişilere ne oranda etki edeceğini düzenleyen özel bir hukuk dalıdır. Miras davalarında tecrübeli avukatların yer alması ile hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilir. Tapu tescili davalarında Asliye Hukuk Mahkemeleri yer almakta iken, miras davalarında terekenin tespit edilebilmesi için de Sulh Hukuk Mahkemeleri görev almaktadır.

Miras Davalarında Masrafı Kim Öder?

Miras davalarında mahkeme masrafları belirlendikten sonra ölüm sonrası mal varlığının paylaşımı için davayı açan tarafça ödenmektedir. Van tecrübeli miras hukuku avukat ücretleri ise davacı tarafın masraf ödemeleri ile birlikte karşılanmalıdır. Dava masrafları, dava harçları, bilirkişi ücretleri de toplam ödemenin içerisine dahil edilmektedir.

Miras Avukatı Ücretleri

Erdenli hukuk bürosu alanında tecrübeli bir ekiple çalışmaktadır. Avukatlık asgari ücret tarifesine göre belirlenen miras hukuku avukat ücretleri davaya ve içeriğine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Dava ücretlerinin avukatın yetkinlikleri ve dava süresindeki etkisi de göz önünde bulundurularak artabileceği gözlemlenmektedir. Bunlar haricinde de davaların asgari tutar takip ücretleri şu şekilde belirtilebilir;

  • Sulh mahkemesinde görülen davalar 10.700.00TL
  • Asliye hukuk mahkemesinde görülen davalar 17.900.00TL
  • Miras paylaşım davalarında 17.400.00TL
  • İzale-i şüyu davalarında ise 17.400.00TL  
İletişim