Tazminat hukuku, kurum ya da kişilerin haksız eylemler kaynaklı uğradığı maddi ve manevi zararların giderilmesiyle ilgilenir. Haksızlığa uğramış kişinin hakkını usul ve kanunlara göre temin etmek için faaliyet gösteren tazminat hukuku avukatı, maddi ve manevi tazminat davalarında müvekkillerine destek olur. Van ilinde bulunan Erdenli Hukuk Bürosu olarak hukuki durumların dışında kalmış zararların giderilmesi için danışmanlık ve avukatlık hizmetleri sunuyoruz.
Tazminat Hukukunun İlkeleri Nelerdir?
Tanzimat hukuku, kişi ve kurumların hukuka aykırı faaliyetin gerçekleşmesi durumlarında zararın tazmin edilmesine dayanır. Bununla birlikte yasa ve kanuna uygun düşmeyen fiillerde kusur oranı ve zararın miktarı esas alınır. Tüm bu hususlar çerçevesinde tazminat hukuku içerisindeki nedensellik ve ölçülülük ilkesi ön plana çıkar. Maddi ve manevi tazminat davası, ilkeleri esas alarak sonuca varmaktadır.
Tazminat Hukukunun Amaçları Nelerdir?
Tazminat hukuku amacı, temelde kişinin maddi ve manevi kaybının telafi edilmesini içerir. Bu sebeple zararların temin edilmesi için açılan tazminat davası çeşitleri, tazminat hukuku amaçlarında belirleyici hususlardır. Tazminat hukuku amaçları arasında adaletin sağlanması, haksız zenginleşmenin önüne geçme ve örnek teşkil etme durumları da bulunur.
Kaç Çeşit Tazminat Vardır?
Tanzimat hukuku çerçevesinde 2 çeşit tanzimat bulunur. Bunlar maddi ve manevi tazminat olarak boyut kazanır. Maddi tazminat, ölüm başta olmak üzere destekten yoksun kalma gibi durumları içerir. Aynı zamanda iş gücü ve bedensel zarardan kaynaklı davalar maddi tazminattır. Manevi tazminat ise davacı kişinin ruhsal ve psikolojik zarar görmesidir. Haksız eylemlere maruz kalmış kişi manevi tazminat davası açarak manevi acılarını gidermek ister. Maddi ve manevi her türlü tazminat durumları için tazminat hukuku avukatı uzmanlığından faydalanabilirsiniz.
Tazminat Davası Hangi Kanun?
Tazminat davası, Türk Borçlar Kanunu 49. maddesinde yer alır. Bu madde de kusurlu ya da hukuka aykırı fiil ile başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle mükelleftir ibaresi yer alır. Tanzimat davalarını içeren tüm kanun ve işleyiş hakkında bilgi almak için tazminat hukuku avukatı desteğinden yararlanabilirsiniz.
Hangi Konularda Tazminat Davası Açılır?
Tanzimat hukuku davalarında tazminat davası açmak için bazı konuların meydana gelmesi gerekir. Bunlar;
- Haksız olan fiilin meydana gelmesi,
- Borç ve alacaklı ilişkisine dayalı olan sözleşmelerin ihlali,
- Zarar ve fiil arasında nedensellik bağı,
- Haksız fiil karşısında zararın oluşması şeklindedir.
Yukarıda verilen bu konularda tazminat hukuku avukatı yardımıyla dava açabilir, haklarınızı talep edebilirsiniz.
Tazminat Davası Ne Tür Bir Davadır?
Tanzimat davası, zararın tazmin edilmesi amacıyla açılan dava türü olup maddi ve manevi hususları içerir. Malvarlığında eksilme olan kişi, maddi zararını karşılamak için maddi tazminat davası açabileceği gibi üzüntü ve yıpranmadan kaynaklı kayıp durumlarında manevi tazminat davası açabilmektedir.
Tazminat Alma Şartları Nelerdir?
Tazminat hukuku içerisinde maddi ve manevi tazminat alma şartları bulunur. Bunlar;
- Hukuka uygun olması gerekir.
- Davalı kişinin zarara uğradığını ve kusuru ispatlaması gerekir.
- Dava, zaman aşım süresi içinde açılmalıdır.
- Malvarlığındaki eksilmenin kanıtlanması gerekir.
- Zarar, haksız fiille doğrudan ilişkili olmalıdır.
Tazminat alma şartlarıyla ilgili detaylı bilgi için tanzimat hukuku avukatı hizmetine başvurabilirsiniz.
Tazminat Çeşitleri Nelerdir?
Tazminat hukuku içerisinde tazminat çeşitleri bulunur. Detaylı olarak bakıldığında;
- İşçi kıdem tazminatı,
- Haksız gözaltı,
- Boşanma sebepli,
- Meslek hastalığı sebepli,
- Trafik kazası sonrası,
- İş güvencesi,
- Kişilik haklarının korunması,
- Hatalı doktor uygulamaları.
Yukarıda verilen maddi ve manevi tazminat çeşitleri, kişi haklarının talep edilmesini içeren konulardır. Sıklıkla açılan tazminat çeşitleri genel olarak bu şekildedir. Daha detaylı bilgi almak için tanzimat hukuku avukatına başvurabilirsiniz.