Yabancılar hukuku, gerçek kişilerin yabancı ülkede bulunan hak, statü ve yükümlülüklerini içerir. Yabancı kişilere Türkiye sınırları içerisinde uygulanan hukuk şartları ve kuralları, vatandaşlığı bulunan ülkeye göre değişkenlik gösterir. 

Yabancı kişilerin Türkiye’ye girişi başta olmak üzere ikamet izinleri gibi işlemleri, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu hükmüyle 2013’de yürürlüğe girmiştir. Van Erdenli Hukuk Bürosu, yabancılar hukuku avukatı uzmanlığıyla danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. 

Özel Statülü Yabancılar Kimlerdir?

Türkiye’de yabancı kişilerin ikametgâh izni işlemleriyle ilgilenen kurum Göç idaresidir. Kişi, bu kuruma başvuru yaparak bireysel, aile ve öğrenim amaçlı oturma izni alabilmektedir. Göç idaresi, kanun yetkisiyle ülke içerisindeki yabancıların faaliyetlerini takip eder. 

Yabancılar hukuku kapsamı içinde yer alan özel statülü yabancılar bu alanda ön plana çıkar. Bu kişiler Nato mensupları başta olmak üzere mülteci ve vatanı olmayanlardır. Yabancılar ve vatandaşlık hukuku alanında geçerli olan kanun maddeleriyle ilgili uzman ve deneyimli yabancılar hukuku avukatı hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. 

Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Nedir?

Yabancılar ve vatandaşlık hukuku, Türkiye’deki yabancıların haklarının gözetilmesini amaçlayan hukuk dallarından biridir. Yabancılar hukuku ülkedeki yabancı uyruklu kişilerin seyahat ve eğitim gibi sebeplerden kaynaklı ülkeye giren vatandaşların sorunlarını ele alır. Vatandaşlık hukuku ise, yabancılar hukukuna kıyasla dar alanı kapsar. Yabancılar ve vatandaşlık hukuku ile ilgili bilgi almak için Erdinli Hukuk Bürosu hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. 

Milletlerarası Özel Hukuk Ne Demektir?

Milletlerarası özel hukuk, farklı vatandaşlığa mensup kişiler arasında olan özel hukuk ilişkilerini konu alır. Bu hükümlerin temelini oluşturan çeşitli yasalar bulunur. Milletlerarası özel hukuk kişi ve devlet arasındaki bağ, kişilerin sahip olduğu hak, farklı ülkelerde uygulanan kanun çatışması nedenleriyle ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözer. Bu hukuk dalındaki tüm süreçlerde yabancılar hukuku avukatı danışmanlık hizmeti vererek yol gösterici olur.

Yabancılar Hukuku Neleri Kapsar?

Yabancılar hukuku kapsam alanı oldukça geniştir. Genel olarak Türkiye vatandaşlığı bulunmayan kişileri ilgilendiren dava ve hukuki işlemler yabancılar hukuku içerisinde yer alır. 

Yabancıların Türkiye’deki Hakları Nelerdir?

Yabancılar hukuku, farklı vatandaşlığı bulunan kişilere tanınmış olan haklardır. En sık olarak ön plana çıkan haklar şu şekildedir;

  • Hak ve özgürlükler, 
  • Seyahat,
  • İkametgah,
  • Basın, 
  • Eğitim,
  • Gayrimenkul,
  • Seçme ve seçilme,
  • Kamu hizmetine girme. 

Yukarıda verilen hususlar haricinde birçok yabancılar hukuku hakkı bulunur. Bu konuda detaylı bilgi almak için Erdenli Hukuk Bürosu hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. 

Yabancılar Türkiye’de Oturabilirler Mi?

Türkiye’ye girmesi uygun olan ve pasaport kanunu hükümlerine uygun olarak gelen kişiler, Türkiye’de seyahat etme ve oturma hakkına sahiptir. 

Yabancılar Türkiye’de Çalışabilirler Mi?

Uluslararası sözleşmeler göz önüne alındığında yabancı kişiler çalışma izni muafiyeti alarak Türkiye’de çalışabilir. 

Yabancılar İşsizlik Sigortasından Yararlanabilirler Mi?

Yabancılar kurumlara iş arayan kaydı yaptırarak işsizlik sigortası başvurusu yapabilmektedir. Gerekli şartları sağlayan yabancılar ikamet iznine sahipse işsizlik sigortasından yararlanabilir. 

Yabancılar Türkiye’de İş Kurabilirler Mi?

Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen maddelere göre yabancı kişiler Türk vatandaşları gibi, ülke içerisinde iş kurabilir. 

Yabancılar, Türkiye’de Hangi Meslekleri İcra Edebilirler?

Yabancılar Türkiye’de eczacılık, avukatlık, noterlik ve veterinerlik gibi meslekleri yapabilir. Hukuk ve ahlak şartlarına uygun tüm meslekleri icra edebilirler. 

İletişim